Foreningen for Borgerservicechefer i Danmark

06.06.2012

Bornholm fejrer demokratiet

Et folkemøde der påvirker politikere

Mette Touborg (SF) var med på Folkemødet i fjor og glæder sig til andenudgaven i år. Det er en kilde til inspiration, mener hun

af Rudi Holm, ruh@kl.dk

For Lejres borgmester Mette Touborg bliver det et glædeligt gensyn med Folkemødet på Bornholm.

Hun var med til at indvie arrangementet i fjor og er ikke i tvivl om værdien af det.

– Det er en fantastisk mulighed for at mødes på tværs af kommuner, på tværs af partier og på tværs af lokaldemokrati og nationaldemokrati. Det at være på en ø giver nogle helt andre rammer og muligheder, end vi er vant til. Der findes ikke et møde magen til, hvor beslutningstagere, interesseorganisationer og eksperter er så tæt på hinanden, siger Mette Touborg.

Dagene i Allinge vil for Mette Touborg betyde fire tætpakkede dage med debatter, meningsudvekslinger og adskillige møder, hvor hun selv har en rolle at spille. Men for Lejre-borgmesteren handler det også om at komme rundt og lytte til andre.

– Jeg har bevidst forsøgt at begrænse antallet af egne møder for at have tid til at være med til så mange af de andre arrangementer som muligt. Det er jo en slags festival på et lille og tætpakket område med et righoldigt udbud af arrangementer. Der er virkelig mulighed for at komme rundt og suge inspiration til sig. Det bliver sjovt og spændende.

Lobbyisten Touborg

Lejre-borgmesteren lægger ikke skjul på, at der også foregår en vis form for påvirkning under mødet.

– Naturligvis er mødet også en mulighed for lobbyister til at påvirke politikere som mig. Men det gør mig ikke noget. God lobbyvirksomhed kan godt inspirere. Det er altid godt at få udfordret de forestillinger, man har, siger Mette Touborg

Hun bruger i øvrigt også selv mødet til en form for lobbyisme.

– På folkemødet har jeg jo en helt anden, uhøjtidelig og mere fri adgang til både nationale og regionale politikere. Det benytter jeg mig naturligvis af. Mødet kan jo netop også bruges til at udvide sit netværk, siger Mette Touborg.

Under Folkemødet deltager Mette Touborg blandt andet i et KKR-møde, en paneldebat om klimatilpasning i kommunerne og i et landsledelsesmøde i SF. <

Ny politisk kultur

Folkemøderne vil være med til at skabe en ny politisk kultur, siger Frank Jensen (S). Overborgmesteren glæder sig til at deltage, og han har et tætpakket program for et par døgn på Bornholm

af Tom Ekeroth, tek@kl.dk

– Jeg glæder mig til at deltage på Folkemødet i år. Jeg har tidligere deltaget i Almedalsveckan i Sverige, som har inspireret Folkemødet, og er meget begejstret for de uformelle og folkelige rammer om seriøse politiske debatter. Jeg tror, at folkemøderne vil være med til at skabe en ny politisk kultur, hvor borgere, politikere, eksperter og interesseorganisationer mødes under åben himmel og på kryds og tværs debatterer løsninger på de udfordringer, vi står overfor, siger Frank Jensen.

Og overborgmesteren får travlt på Bornholm.

– Jeg har fuldt program og skal deltage i debatarrangementer både torsdag, fredag og lørdag. Jeg ser frem til at diskutere både grøn vækst og beskæftigelse, sociale klausuler og virksomhedernes sociale ansvar og Danmark som finans- og it-centrum. Og så glæder jeg mig til at opleve nogle af de mange andre spændende arrangementer, der er på programmet.

Jeopardy og socialt ansvar

Som det første mødes Frank Jensen med blandt andre tidligere minister Brian Mikkelsen i en debat om Danmarks muligheder som finans- og it-centrum. Det er en debat, arrangeret af Finansrådet. Om aftenen er Frank Jensen holdkaptajn, når et københavnerhold møder et bornholmerhold. Det er en dyst på politisk viden i en særlig folkemødeudgave af det klassiske quizshow Jeopardy.

Fredag er mødet i KKR Hovedstaden henlagt til Bornholm, og senere på dagen er der et arrangement om Øresundsregionens fremtidige energipolitik, hvor Frank Jensen møder styrelsesformanden i Region Skåne Pia Kinhult og kommunalråd i Malmø Anders Rubin. Lige derefter er Frank Jensen med i Virksomhedsforum for Socialt Ansvars arrangement om, hvordan det offentlige kan belønne virksomheder, der tager socialt ansvar, og han slutter dagen med et DI-arrangement med den interessante titel "Er fast arbejde helt til grin?"

Lørdag handler det om Øresundsregionen som Danmark og Sveriges grønne vækstmotor. Og er der så fri resten af dagen? Nej, der kommer sandsynligvis endnu et arrangement på overborgmesterens program, inden han tager hjem ved 16-tiden. <

Demokrati til kaffen

Viborgs borgmester Søren Pape Poulsen (K) glæder sig til at diskutere politik ved KL-kaffevognen og måske få lejlighed til at sige et par borgerlige ord til en landspolitiker

af Thomas Kokholm, tkn@kl.dk

Borgmester Søren Pape Poulsen glæder sig til at komme til Folkemøde for første gang. – Det er en superspændende idé. Det er et godt bud på, hvordan vi får gjort politik spændende, vedkommende og interessant. Så det ikke bare er lange debatter fra Folketingssalen eller trakasserier rundt om i den enkelte kommune, siger han.

– Det indtryk, jeg fik af folkemødet sidste år, var, at der var rigtig mange gode debatter politikere imellem, politikere og folk imellem og journalister og politikere imellem. Man får hele den der brede palet, der siger noget om, hvor vigtig politik faktisk er, og at politik kan koges ned til, at det bare handler om dig og mig, og hvordan vi lever sammen i vores hverdag, og hvordan får vi det til at hænge sammen. At få folk til at engagere sig i det, det synes jeg simpelthen er supervigtigt, siger Søren Pape Poulsen.

Han håber arrangementet med tiden kan trække folk fra hele landet.

– Det er en folkefest for demokratiet, og vi kunne gøre os håb om, der kunne udvikle sig til en tradition herfra. Det kunne være sjovt, hvis det var noget, folk for alvor begyndte at rejse efter.

Kaffeslabberas

Udover at deltage i debatter og temamøder, så skal Søren Pape Poulsen servere kaffe ved KL’s kaffevogn.

– Vi kører ud i sommerlandet, og folk kan få en kop god kaffe og en snak om kommunalpolitik. Det kan ikke blive mere dansk end at mødes over en kop kaffe og en snak. Det ser jeg meget frem til, siger borgmesteren.

Og får han muligheden, vil han understrege, at kommunalpolitik er demokrati i sin reneste form.

– Det er jo her, tingene foregår. Det er i kommunerne, man prioriterer og arbejder med langt de fleste velfærdsområder i det her land. Hvordan skal børnenes skole være, hvordan skal de ældre passes på plejehjem, hvordan skal vi tage os af vores natur og miljø, hvordan skal vi planlægge vores byer og så videre? Jeg synes jo, det er en fantastisk ting at være folkevalgt og få lov til at være med til at påvirke det samfund, man lever i. Når vi træffer beslutninger, så går det for det første hurtigt med at føre den ud i livet. Og for det andet møder du folk ved købmanden dagen efter og får en snak om det. Det er der, demokratiet lever, siger Søren Pape Poulsen.

Og så kunne det jo være, at et par landspolitikere blev kaffetørstige, og så havde borgmesteren lejlighed til at sige dem et par borgerlige ord.

– Jeg synes, det er dybt imponerende, at de fleste kommunalpolitikere skal passe et fuldtidsarbejde ved siden af. Og samtidig styre de 98 kommuner, vel at mærke store kommuner. Man kan jo spørge sig selv, hvad det er for arbejdsmæssige betingelser, siger Søren Pape Poulsen.

Og hvis folketingspolitikeren ikke har fået kaffen galt i halsen kunne Søren Pape forsætte med følgende bredside:

– Det andet er det rent politiske. Jeg tror, det kunne være sundt, hvis nogle af de her folketingspolitikere, der ikke har set andet end universitetets tykke mure og Folketingets tykke mure, havde lidt praktisk erfaring med politik, når det er håndværk. Så kunne de have lidt større forståelse for, hvad det er for en politik, der føres i kommunerne, og hvad det er for opgaver, vi sidder med. Det er nogle gange en udfordring, at kendskabet og vidensniveauet hos nogle folketingspolitikere er meget varierende, siger Viborg-borgmesteren, der er ved at være varmet op til Folkemødet. <

En sjov og uforudsigelig størrelse

Esbjergs borgmester Johnny Søtrup (V) glæder sig til at opleve mangfoldigheden i dansk politik på Folkemødet

af Mads Anker, msa@kl.dk

Borgmester Johnny Søtrup fra Esbjerg følger mange af landets øvrige politikere til Bornholm for at deltage i Folkemødet. Han ser frem til en weekend, der er tætpakket med politik.

– Folkemødet er med til at vise mangfoldigheden i dansk politik, og den glæder jeg mig til at opleve. Og som medlem af KL’s bestyrelse vil jeg selvfølgelig også bakke op om arrangementet, siger Johnny Søtrup.

Særligt glæder Johnny Søtrup sig til at deltage i en regionalpolitisk tv-debat med minister for by, bolig og landdistrikter Carsten Hansen (S) og Hans Christian Schmidt (V), der er formand for Udvalget for Småøer og Udvalget for Landdistrikter og Øer.

– Det giver mulighed for at sætte fokus på Esbjergs udfordringer, som også deles af mange af de øvrige landdistrikter, fortæller Johnny Søtrup om debatten, der er programsat til fredag den 15. juni klokken 13.

Esbjerg-borgmesteren er en af arrangementets mange støtter, for han mener, at Folkemødet kan bidrage til en anden tilgang til politik, end de traditionelle og fastlåste rammer ofte tillader.

– Folkemødet kan være med til at gøre politik på alle niveauer til en sjov, spændende og måske uforudsigelig størrelse, siger Johnny Søtrup.

Gå til aktuelt